Откриване на учебната 2023/2024 г.

02.10.2023

На 02.10.2023 г. беше открита учебната 2023/2024 г. в Колеж по въздушен транспорт – Асен Йорданов.

🧡Честит първи учебен ден! На добър час!

инж.Антония Гаврилова

Поздравителен адрес от директора на ЧПКВТ, по случай, откриването на учебната година

03.10.2022

Скъпи колежани и преподаватели,

Уважаеми гости,

Началото на месец октомври е! Стартов и сплотяващ ден, в който отново заедно поставяме началото на учебната година. Обединяват ни стремежът към знания, желанието да се научим и възможността за личностно развитие. Всеки от нас, днес, е с надеждата за успех, смелостта да си постави високи цели и мечтите за бъдещото.

Първият учебен ден e неповторим, защото съчетава в себе си трепета и вълненията на колежанската ни общност. Вярвам и се надявам, че по пътя наши спътници ще бъдат упоритостта, волята, добротата, честността и любознателността, за да стигнем до успеха. Отговорността, скъпи колеги, която имаме пред своите възпитаници ни задължава.

Уважаеми колежани, посрещаме за първи път нашите първокурсници, а започваме финалната година на второкурсниците ни. За приемствеността в колежанския живот е много важна.

Покажи още

  Скъпи първокурсници, днес вие за първи път прекрачвате прага на ЧПКВТ „Асен Йорданов“, на вашето ново училище, на вашия избор. Уверена съм, че тук ще израснете като целеустремени и мислещи личности, ще натрупате знания и умения, ще срещнете нови приятели и ще общувате с преподавателите свободно и с уважение. Ще бъдете отговорни, мислещи, можещи и знаещи млади хора, каквито са и нашите второкурсници.

  Уважаеми второкурсници, през тази година, ще съчетаете радостта от навлизането в самостоятелния свят на решенията и надявам се тъгата, че се разделяте с познатия училищен свят. През последната година се учехме взаимно на търпение и разбирателство, на емпатия и човечност, на непримиримост към несправедливото и вяра в доброто. Днес гледаме към вас с надежда, че сме успели да ви предадем най-ценния си опит, а вие ще продължите уверено да изграждате едно по-добро утре за авиацията, страната и обществото ни.

  Уважаеми колеги, нека продължим и тази учебна година да доказваме, че можем, защото сме заедно и сме заедно, защото можем. Отдадени на каузата “предаване на знания и опит”, винаги обективни и неподвластни на злободневните манипулации, заедно с нашите колежани да вървим по общия път на бъдещето, защото имаме честта и отговорността да го съграждаме!

  🧡Честит първи учебен ден! На добър час!

  инж.Антония Гаврилова

125 ГОДИНИ ОТ РАЖДАНЕТО НА АСЕН ЙОРДАНОВ

02.09.2021

Днес се навършват 125 години от раждането на Асен Йорданов. Но кой е той?
   Невъзможно е да си представим съвременната авиация без Асен Йорданов. Малко българи обаче знаят, че той е пионер на авиацията, летец-изтребител, авиоконструктор на “Боинг”.
   Още приживе неговите заслуги са признати. Името му е вписано в Книгата за почетни граждани на Ню Йорк, портретът му е изложен в “Залата на Славните” в нюйоркското летище „Ла Гуардия”. В Ер Спейс Музеум са изложени неговите вещи и личен архив.

Покажи още

    Асен Христов Йорданов е роден на 2 септември 1896 година в София. Още от малък проявява голям интерес към техниката, механиката, физиката и като повечето малки деца – хвърчилата.
      Заедно с баща си посещава технически изложби и музеи в Италия, Швейцария и Франция. Изпратен е да учи в Гренобъл, но постъпва в училище за пилоти в Париж.
      Асен конструира първият си самолет, когато е едва на 15 години, като тази новина успява да стигне до заглавията на вестниците.
      По време на Балканската война Асен е в София, взема колата на баща си и заминава като доброволец. Постъпва като механик в аеропланното отделение край Свиленград.
      В отделението си, Асен активно работел по построяването на първия български самолет. Успява през лятото на 1915 година, машината се казва “Еспрес”. Министерството на войната признава машината за негово изобретение, а Асен за изобретател. От тогава датата 10 август 1915 година се счита за начало на българското самолетострене.
      През Първата световна война му поверяват боен самолет, с който участва в десетки въздушни боеве. За проявената изключителна смелост е награден с орден за храброст.
      Потъпкали всички принципи за международна справедливост за самоопределение на народите, „миротворците” налагат с Ньойския диктат жестоки санкции на България. Забранено е тя да има авиация, самолетите й са унищожени, а личният състав е уволнен. Това отрязва крилата на летеца и конструктора Асен Йорданов.
      Той заминава за САЩ, където е обявен конкурс за обиколка на земята със самолет, за победителите е предвидена награда от един милион долара. За съжаление конкурсът не се състои, защото нямало достатъчно участници, но с разрешение на правителството Йорданов остава в САЩ.
      Става летец-изпитател и продължава да учи аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. Не след дълго е назначен за главен конструктор в компанията, за която работел.
      Бил член на конструкторските екипи на няколко фирми, включително небеизвестните Боинг, той конструира няколко различни модели самолети за “Боинг”, гордостта на американското авиоинженерство.
      През 1941-ва година основава “Джорданов авиейшън къмпани” и “Джорданов електроникс”, ателиетата му заемат 4 етажа в сграда, която се намира в центъра на Ню Йорк. Дейността на компаниите му е била главно с военното министерство на САЩ, а труда му е бил секретен.
      Той открива свое авиационно училище, което за кратко се превръща в най-авторитентната школа за пилоти в цяла Америка.
      Трудовете на Йорданов са като библия за 100-те хиляди пилоти на САЩ по онова време.
     Лично Нийл Армстронг, първият човек, стъпил за луната пише, за Йорданов: „От него както аз, така и всички американски летци сме се учили на авиация.”

150437563225361